Visitants del mes d’agost

Aquest agost les àguiles s’han deixat veure poc per la webcam. El poll encara està per la zona de cria i rep aliment per part dels pares tot i que a diferència d’altres anys els intercanvis de preses s’estan fent fora de càmera.

Durant la primera quinzena de setembre les calçades abandonaran la zona de cria per dirigir-se a les zones d’hivernada. Abans d’anar-se’n solen arranjar una mica el niu i fan algun aport de branques, tal com es veu a la primera part del vídeo.

En la segona part veiem altres visitants al niu: un pit-roig (Erithacus rubecula), una mallerenga carbonera (Parus major), un esquirol (Sciurus vulgaris) i una mallerenga petita (Periparus ater).

Anuncis

Visites de la femella al niu i altres novetats

Ahir 13 d’agost al migdia la femella va visitar el niu i va portar-hi branques seques. Va entrar varies vegades, a les 11.53 h, 11.57 h, 12.08 h i 12.13 h.

El poll volander visita el niu després d’una setmana

El poll gran feia una setmana que no es deixava veure pel niu tot i que se’l sentia reclamar per les proximitats. Està aprenent a volar, primer entre les branques i quan guanya confiança fa vols curts entre els arbres.

En aquest vídeo, es veu entrar el mascle que li deixa una presa al niu; és una griva (Turdus viscivorus). Se sent cantar el poll molt prop i no tarda en venir a buscar-la (minut 0:33). Tot seguit, el mascle surt del niu i poc després també arriba la femella.

El poll encara dependrà dels pares durant el pròxim mes.

Primer ou

Avui 21 d’abril de 2019, un dia plujós, la femella ha post el primer ou d’aquesta temporada a les 16.55 h. Poc després, a les 16.05 h, l’ha ensenyat al mascle.

És sorprenent la puntualitat que regeix el calendari vital d’aquests animals: hi ha tan sols 10 minuts de diferència respecte la posta de l’any passat [VIDEO https://youtu.be/2W8LYGFPM34]

A partir d’ara, la femella serà l’encarregada de la incubació i protecció del niu i el mascle s’encarregarà de caçar i proveir-la d’aliment. Si tot va bé, d’aquí 2 o 3 dies pondrà un segon ou i passats 38 dies hauria de nàixer el primer poll.

La parella arranja el niu

Des de la seva arribada, la parella prepara el niu amb insistència. Aporten branques seques i verdes de pi formant una cubeta central més fonda, folrada amb les fulles verdes, on s’hi estaran els ous. Hi contribueixen tant el mascle com la femella i ho fan sobretot durant les primeres hores del matí. Si tot va bé, la posta tindrà lloc d’aquí dues setmanes, més o menys.

No hem tornat a observar per la webcam la femella que va ocupar el niu des del dia 23 fins que que va arribar la femella resident, el 28 de març.

Abundància de preses

Tot i que enguany no hi ha escassetat de menjar, la femella igualment demana o anima el mascle a portar més preses al niu. Ho fa amb un reclam i un moviment d’ales molt característic.

Els polls estan ben alimentats donat que l’aport de preses és abundant i constant, fins al punt de coincidir uns aports amb els altres. Dissabte, el mascle va portar una puput (Upupa epops) mentre els polls estaven menjant un colom (Columba sp.) que havia portat la femella.

1 de juny, arriba el segon pollet

Després de 37 dies i 7 hores d’incubació, divendres 1 de juny cap a les 21.13 h va nàixer el segon pollet. Recordem que el primer poll va tenir una incubació de gairebé 39 dies. La diferència d’edat entre els dos polls és de 2 dies i 5 hores, una diferència bastant curta si considerem que els dos ous es van pondre amb un interval de gairebé 4 dies.

Entre les dues postes, la femella deixava d’incubar el primer ou durant estones relativament llargues i, molt probablement, aquest fet va contribuir a retardar l’eclosió del primer ou i a escurçar la diferència d’edat i de mida entre els dos germans.

Dissabte al matí, veiem la família al complet mentre la femella peixa els dos pollets.

31 de maig, primer dia del pollet

31 de maig de 2018. A primera hora del matí,  a les 7.24 h, el mascle veu el poll per primera vegada quan acudeix al niu amb un tros de conill. Tot seguit, la femella alimenta el pollet amb aquest primer àpat.

Durant el dia, el mascle porta quatre preses més al niu, dos conills (Oryctolagus cuniculus) i dos puputs (Upupa epops). En un dels intercanvis de preses, el mascle es queda sol amb el pollet i sembla com si no sabés ben bé què fer. Abans, quan només hi havia ous i la femella sortia, el mascle es posava a covar-los, ara, en canvi, amb el pollet no sap com procedir. Recordem que el mascle d’aquesta parella sembla un individu jove de tercer any, i és la primera vegada que es reprodueix.

VÍDEO Primer àpat (31 maig 2018 | 07.24)

VÍDEO El mascle no sap què fer amb el pollet (31 maig 2018 | 18.12 h)