Seguiment per webcam

La parella

Foto: Cos Agents Rurals
Foto: Cos Agents Rurals @agentsruralscat

La parella objecte de seguiment es va detectar l’any 2011. Està formada per una femella de morf fosc (pit fosc) i un mascle de morf clar (pit clar).

L’objectiu d’aquest seguiment mitjançant una càmera web és estudiar la seva dieta i aprofundir en aspectes de la biologia sense causar molèsties a l’espècie.

El seguiment de les poblacions d’aquest tipus de depredadors aporta, a més, bons indicadors sobre l’estat de conservació d’un espai natural.

.

.

La instal·lació de la webcam

Càmera web tipus pinhole (Minicàmera sense lent de reduïdes dimensions).
Càmera web tipus pinhole (minicàmera sense lent, de reduïdes dimensions)

Per tal d’evitar molèsties a la reproducció, la webcam es va instal·lar a finals del mes de febrer de 2017, quan les àguiles encara no havien arribat a les zones de nidificació.

L’accés al niu es va dur a terme amb la col·laboració del grup de Suport de Muntanya del Cos d’Agents Rurals. Les posteriors operacions de manteniment de tot el dispositiu també es fan durant les setmanes prèvies a l’inici de cada temporada.

També cal esmentar la participació de l’empresa especialitzada en monitoratge ambiental Miranatura (www.miranatura.com) i l’empresa de comunicacions e-ports (www.e-ports.eu).

El canal Youtube

Les imatges enregistrades es poden visualitzar a través del canal Águila calçada al Parc Natural dels Ports a Youtube en la qual també hi ha l’opció de fer el seguiment del niu en directe mentre dura la temporada de nidificació, normalment de finals de març a finals de setembre.

El canal suma més de 900.000 visualitzacions d’usuaris d’arreu del món. Espanya, Japó, Taiwan, Corea del Sud, Estats Units i França ocupen els primers llocs de la llista de països.

A banda dels vídeos del directe, hi ha vídeos curts que mostren els moments més destacats de cada una de les temporades. Els vídeos més vistos són el de Els polls creixen ràpid (22 juny 2019) i el de l’Atac d’un astor a la femella mentre incubava el ous (26 abril 2018).

El blog

El blog té per objectiu recollir l’activitat del niu de forma ordenada i, a més, ampliar les dades sobre l’espècie, el seu hàbitat, la dieta, distribució, novetats bibliogràfiques, notes de premsa i altres informacions d’interès. A banda de les 9 pàgines que contenen la informació fixa, al blog es publiquen periòdicament les novetats al niu; recull 139 posts i té 64 seguidors subscrits.

Al 2021, s’han publicat 13 posts il·lustrats amb les imatges i vídeos del niu; ha tingut 8.800 visualitzacions de 4.974 visitants. El post més visualitzat ha estat el de l’astor que s’emporta els dos polls del niu.

Altres seguiments per webcam al món

Aquest sistema de seguiment per webcam ja s’ha dut a terme per a altres espècies en altres espais del món. Hi ha una extensa llista de càmeres niu a: