Seguiment per webcam

La parella

Foto: Cos Agents Rurals
Foto: Cos Agents Rurals @agentsruralscat

La parella objecte de seguiment es va detectar l’any 2011. Està formada per una femella de morf fosc (pit fosc) i un mascle de morf clar (pit clar).

L’objectiu d’aquest seguiment mitjançant una càmera web és estudiar la seva dieta i aprofundir en aspectes de la biologia sense causar molèsties a l’espècie.

El seguiment de les poblacions d’aquest tipus de depredadors aporta, a més, bons indicadors sobre l’estat de conservació d’un espai natural.

.

.

La instal·lació de la webcam

Càmera web tipus pinhole (Minicàmera sense lent de reduïdes dimensions).
Càmera web tipus pinhole (minicàmera sense lent, de reduïdes dimensions)

Per tal d’evitar molèsties a la reproducció, la webcam es va instal·lar a finals del mes de febrer de 2017, quan les àguiles encara no havien arribat a les zones de nidificació.

L’accés al niu es va dur a terme amb la col·laboració del grup de Suport de Muntanya del Cos d’Agents Rurals. Les posteriors operacions de manteniment de tot el dispositiu també es fan durant les setmanes prèvies a l’inici de cada temporada.

També cal esmentar la participació de l’empresa especialitzada en monitoratge ambiental Miranatura (www.miranatura.com) i l’empresa de comunicacions e-ports (www.e-ports.eu).

El canal Youtube

Les imatges enregistrades es poden visualitzar a través del canal Águila calçada al Parc Natural dels Ports a Youtube en la qual també hi ha l’opció de fer el seguiment del niu en directe mentre dura la temporada de nidificació, normalment de finals de març a finals de setembre.

El canal suma més de 629.500 visualitzacions d’usuaris procedents de més de 120 països, entre els quals Espanya, Taiwan, Japó, França, Polònia, Rússia, Corea del Sud, Estats Units i Alemanya ocupen els primers llocs de la llista.

A banda dels vídeos del directe, hi ha 111 vídeos curts que mostren els moments més destacats de cada una de les temporades. El vídeo més vist és el de l’Atac d’un astor a la femella mentre incubava el ous el 26 d’abril de 2018 que acumula més de deu mil visualitzacions.

El blog

El blog té per objectiu recollir l’activitat del niu de forma ordenada i, a més, ampliar les dades sobre l’espècie, el seu hàbitat, la dieta, distribució, novetats bibliogràfiques, notes de premsa i altres informacions d’interès. A banda de les 9 pàgines que contenen la informació fixa, al blog es publiquen periòdicament les novetats al niu; en total recull 126 posts i té 40 seguidors subscrits.

Al 2020, s’han publicat 19 posts i ha tingut 5.999 visualitzacions de 3.465 visitants, la majoria procedents de l’estat espanyol, seguits de Rússia, França, Finlàndia, Alemanya, Estats Units, etc. El post més visualitzat ha estat el referent a la captura de l’únic poll al niu per part d’un astor, a partir de la qual es que va tancar l’emissió del directe a Youtube.

Aquest sistema de seguiment ja s’ha dut a terme per a altres espècies en altres espais del món. Hi ha una extensa llista de càmeres niu a: