Preguntes freqüents

PREGUNTES FREQÜENTS

 1. On està ubicat el niu?
  En un bosc mixt de pinassa (Pinus nigra subsp. salzmannii) i pi roig (Pinus sylvestris) al Parc Natural dels Ports.
  Al 2021, la parella ha fet niu en una nova plataforma a uns 50 metres del niu conegut, en la capçada d’un pi roig (Pinus sylvestris), a 14 m d’altura.
 2. Com es diferencia el mascle de la femella?
  Pel color
  . Des de la temporada 2018, el mascle és de morf clar, té les plomes de les potes i de sota el cos de color clar;  la femella és de morf fosc, té les plomes de color marró.
  Per la mida. El mascle és més petit i d’aspecte més estilitzat que la femella.
 3. Quin és el paper del mascle mentre la femella incuba?
  El mascle és l’encarregat de caçar i portar les preses per alimentar la femella i els polls. Mentre s’incuben els ous, el mascle porta el menjar a la femella, normalment li dona les preses fora del niu; llavors, mentre la femella s’alimenta, el mascle es queda cobrint els ous.
 4. Quants ous ponen cada temporada?
  Entre un i dos ous.
 5. Quina és la fenologia de l’àguila calçada?
  Les àguiles arriben als territoris de nidificació a finals de març. Ponen els ous entre finals d’abril i començament de maig. El seu període d’incubació és de 37 a 40 dies. A finals de maig o principis de juny es produeixen les eclosions. Els polls fan els primers vols als 50-54 dies, cap la segona quinzena de juliol. Al setembre, abandonen les zones de cria per començar la migració cap a les zones d’hivernada.
 6. Si trobo un niu de rapinyaire, puc fer-li fotos o observar-lo de prop?
  No, els pares podrien abandonar la posta o el polls. En els casos de molèsties més greus els embrions o els polls podrien morir. A Catalunya, l’observació i fotografia d’espècies sensibles està regulada pel Decret 148/1992.
 7. Quin és l’horari d’emissió en directe de la webcam?
  L’horari d’emissió en directe va canviant al llarg de la temporada; l’anem adaptant a les hores de llum solar disponible donat que la instal·lació no té l’opció de visió nocturna. Per tant, a mesura que s’allarga el dia, augmentem les hores d’emissió en directe.
 8. Quin és l’enllaç del directe?
  Youtube genera un enllaç aleatori diferent cada dia; per això aconsellem accedir-hi afegint /live al nom del canal.
  www.youtube.com/aguilacalcadaparcnaturaldelsports/live

Per més informació sobre el projecte o per qualsevol dubte, contacta amb la Seu administrativa del Parc Natural dels Ports o envia’ns la teva pregunta a través del formulari següent.

SEU ADMINISTRATIVA
Av. Val de Zafán, s/n. Apartat de correus 70
43520 Roquetes
Tel. 977 50 40 12
pndelsports@gencat.cat
parcsnaturals.gencat.cat/elsports


FORMULARI
Envia’ns la teva pregunta.