La femella arranja el niu abans de migrar

Les àguiles calçades estan a punt d’abandonar les zones de cria per començar la migració cap a les zones d’hivernada.

Al niu, la femella hi aporta branques verdes i l’arranja una mica. L’any passat va fer el mateix abans d’emprendre el seu viatge. Es creu que és una forma de marcar el territori i deixar el niu mig preparat per a l’any vinent.

AVÍS: Niu reservat per a la propera temporada 😉

VIDEO La femella arranja el niu abans de migrar (1 setembre 2018 | 8.21 h)

Anuncis

Els joves encara demanen menjar als pares

Ja fa setmanes que els veiem molt poc per la webcam, encara que sovint se’ls sent prop del niu. Dimarts dia 4 a la tarda vam tenir l’oportunitat de veure la femella i un dels joves perseguint-la i reclamant-li aliment.

Tot i que la marxa cap a les zones d’hivernada és imminent, els joves encara reben preses dels adults.

Pel que sabem, els quatre individus continuen, de moment, a la zona de cria.

VIDEO Els joves encara reben preses dels adults (4 setembre 2018 | 18.30 h)

Abundància de preses

Tot i que enguany no hi ha escassetat de menjar, la femella igualment demana o anima el mascle a portar més preses al niu. Ho fa amb un reclam i un moviment d’ales molt característic.

Els polls estan ben alimentats donat que l’aport de preses és abundant i constant, fins al punt de coincidir uns aports amb els altres. Dissabte, el mascle va portar una puput (Upupa epops) mentre els polls estaven menjant un colom (Columba sp.) que havia portat la femella.

Branques verdes i puputs

Al primer fragment del vídeo, la femella aporta una branca verda al niu. L’aport de branques verdes ajuda a mantenir-lo net, tant pel fet d’incorporar-hi material nou com per l’efecte antiparasitari que tenen alguns components vegetals.

Al segon fragment, la femella reparteix una puput (Upupa epops) caçada pel mascle el dia anterior. Aquesta temporada de reproducció, la puput està sent la presa més aportada pel mascle, amb un mínim de 20 exemplars identificats fins al moment.

Avui, els polls ja tenen 27 i 25 dies de vida i creixen a bon ritme.

VÍDEO Branques verdes i puputs (26.6.2018 | 7.32 h i 7.45 h)

 

 

Enfrontament entre pollets

Durant els primers dies de vida dels polls, es produeixen curts enfrontaments per tal d’establir la jerarquia dels germans davant el peixament de la mare. Normalment, el poll més gran guanya aquestes petites disputes i obté la prioritat en la seva alimentació. Si al niu hi ha suficient menjar, primer de tot menjarà el poll gran i, després, menjarà l’altre.

L’àguila calçada és considerada com una espècie “fratricida facultativa”. És a dir, en condicions d’escassetat d’aliment, es prioritza l’alimentació cap al poll més gran per tal de garantir la supervivència d’almenys un dels polls. La mort d’un dels germans es pot produir per inanició o fins i tot per les agressions rebudes del poll més gran.

Tot i que a ulls humans pot semblar molt dur, aquest és un mecanisme natural per ajustar la mida de la pollada a les condicions variables de disponibilitat de preses a cada temporada.

És aviat per fer pronòstics, però de moment sembla que l’any és bo i que el mascle aporta suficients preses al niu per què els dos polls mengin i creixin amb normalitat.

En el vídeo, enmig d’un d’aquests enfrontaments, la mare opta per cobrir els polls amb el seu cos i, d’aquesta manera, pacifica la situació i atura la baralla.

1 de juny, arriba el segon pollet

Després de 37 dies i 7 hores d’incubació, divendres 1 de juny cap a les 21.13 h va nàixer el segon pollet. Recordem que el primer poll va tenir una incubació de gairebé 39 dies. La diferència d’edat entre els dos polls és de 2 dies i 5 hores, una diferència bastant curta si considerem que els dos ous es van pondre amb un interval de gairebé 4 dies.

Entre les dues postes, la femella deixava d’incubar el primer ou durant estones relativament llargues i, molt probablement, aquest fet va contribuir a retardar l’eclosió del primer ou i a escurçar la diferència d’edat i de mida entre els dos germans.

Dissabte al matí, veiem la família al complet mentre la femella peixa els dos pollets.

31 de maig, primer dia del pollet

31 de maig de 2018. A primera hora del matí,  a les 7.24 h, el mascle veu el poll per primera vegada quan acudeix al niu amb un tros de conill. Tot seguit, la femella alimenta el pollet amb aquest primer àpat.

Durant el dia, el mascle porta quatre preses més al niu, dos conills (Oryctolagus cuniculus) i dos puputs (Upupa epops). En un dels intercanvis de preses, el mascle es queda sol amb el pollet i sembla com si no sabés ben bé què fer. Abans, quan només hi havia ous i la femella sortia, el mascle es posava a covar-los, ara, en canvi, amb el pollet no sap com procedir. Recordem que el mascle d’aquesta parella sembla un individu jove de tercer any, i és la primera vegada que es reprodueix.

VÍDEO Primer àpat (31 maig 2018 | 07.24)

VÍDEO El mascle no sap què fer amb el pollet (31 maig 2018 | 18.12 h)

Procés de desclosa del primer ou

Avui 30 de maig a les 14.54 h, després de gairebé 39 dies d’incubació, el primer pollet ha sortit de l’ou. Ahir al matí, cap a les 10 h, es van començar a sentir molt fluixet unes piulades des de dins de l’ou i poc després es va intuir un petit forat que el pollet, mica en mica, ha anat fent més gran fins que l’ha trencat i n’ha pogut sortir.

VÍDEO del procès de desclosa del primer ou entre el 29 i 30 de maig de 2018

Segon intent d’atac d’un astor

A pocs dies de l’eclosió del primer ou, hem tornat a veure un intent d’atac per part d’un astor (Accipiter gentilis). Molt probablement, es tracta del mateix individu que va atacar la femella fa un mes; vegeu l’entrada Atac d’un astor publicada el 26 d’abril de 2018.

L’astor és un rapinyaire forestal, resident al Parc Natural dels Ports, que pot competir amb les calçades per les zones de nidificació i, fins i tot, depredar sobre els seus polls.

Avui fa 34 dies de la posta del primer ou. El període d’incubació és de 37 a 40 dies; per tant, s’espera que la setmana vinent naixi el primer poll.

Relleu en la incubació

La femella és la principal encarregada d’incubar els ous. Només és rellevada breument pel mascle mentre surt a menjar les preses que ell li porta. Quan la femella torna, sovint obsevem que al mascle li costa abandonar el niu i la femella actua per convidar-lo a marxar.

La parella ja es troba a la recta final de la incubació; s’espera que la setmana vinent eclosini el primer ou.

VIDEO del relleu en la incubació 21.05.2018 | 14.18 h