Primer pollet

Diumenge 6 de juny a les 13.44 h, desprès de gairebé 39 dies d’incubació, el primer pollet ha sortit de l’ou. El mascle ha portat dos conills (Oryctolagus cuniculus) i el pollet ja n’ha menjat alguns bocins.

El dia anterior, se’l sentia piular dintre l’ou sencer i a mitja tarda ja es va poder apreciar el primer forat a la closca.

En un parell de dies s’espera la desclosa del segon ou.

El poll volander visita el niu després d’una setmana

El poll gran feia una setmana que no es deixava veure pel niu tot i que se’l sentia reclamar per les proximitats. Està aprenent a volar, primer entre les branques i quan guanya confiança fa vols curts entre els arbres.

En aquest vídeo, es veu entrar el mascle que li deixa una presa al niu; és una griva (Turdus viscivorus). Se sent cantar el poll molt prop i no tarda en venir a buscar-la (minut 0:33). Tot seguit, el mascle surt del niu i poc després també arriba la femella.

El poll encara dependrà dels pares durant el pròxim mes.

Naixement del primer pollet

Dijous, 30 de maig de 2019.

Amb la puntualitat que estem acostumats, desprès de 39 dies d’incubació, ha sortit de l’ou el primer pollet i hem fet un resum del seu primer dia en un minut.

A primera hora del matí hem vist un forat a l’ou. Durant el matí, l’hem sentit piular i picar la closca fins la desclosa que ha tingut lloc cap a mig dia. A la tarda, ha tingut un àpat a base de mustela (Mustela nivalis).

El naixement del segon pollet s’espera en els propers dies (1-4).

 

Abundància de preses

Tot i que enguany no hi ha escassetat de menjar, la femella igualment demana o anima el mascle a portar més preses al niu. Ho fa amb un reclam i un moviment d’ales molt característic.

Els polls estan ben alimentats donat que l’aport de preses és abundant i constant, fins al punt de coincidir uns aports amb els altres. Dissabte, el mascle va portar una puput (Upupa epops) mentre els polls estaven menjant un colom (Columba sp.) que havia portat la femella.

Branques verdes i puputs

Al primer fragment del vídeo, la femella aporta una branca verda al niu. L’aport de branques verdes ajuda a mantenir-lo net, tant pel fet d’incorporar-hi material nou com per l’efecte antiparasitari que tenen alguns components vegetals.

Al segon fragment, la femella reparteix una puput (Upupa epops) caçada pel mascle el dia anterior. Aquesta temporada de reproducció, la puput està sent la presa més aportada pel mascle, amb un mínim de 20 exemplars identificats fins al moment.

Avui, els polls ja tenen 27 i 25 dies de vida i creixen a bon ritme.

VÍDEO Branques verdes i puputs (26.6.2018 | 7.32 h i 7.45 h)

 

 

31 de maig, primer dia del pollet

31 de maig de 2018. A primera hora del matí,  a les 7.24 h, el mascle veu el poll per primera vegada quan acudeix al niu amb un tros de conill. Tot seguit, la femella alimenta el pollet amb aquest primer àpat.

Durant el dia, el mascle porta quatre preses més al niu, dos conills (Oryctolagus cuniculus) i dos puputs (Upupa epops). En un dels intercanvis de preses, el mascle es queda sol amb el pollet i sembla com si no sabés ben bé què fer. Abans, quan només hi havia ous i la femella sortia, el mascle es posava a covar-los, ara, en canvi, amb el pollet no sap com procedir. Recordem que el mascle d’aquesta parella sembla un individu jove de tercer any, i és la primera vegada que es reprodueix.

VÍDEO Primer àpat (31 maig 2018 | 07.24)

VÍDEO El mascle no sap què fer amb el pollet (31 maig 2018 | 18.12 h)

El mascle porta la primera presa al niu

Durant la pre-posta, la femella caça per ella mateixa. Poc a poc, el mascle incrementa els aports de preses per guanyar-se la seva confiança. Ahir, 10 d’abril, a les 13.28 h, el mascle li porta la part de darrera d’un catxap o conill jove (Oryctolagus cuniculus). A les 16.27, la femella arriba al niu i recull la presa. És el primer aport que veiem a través de la webcam, és probable que li hagi ofert altres preses fora del niu, en altres punts de l’àrea de cria.

Després de la posta, la femella és l’encarregada de la incubació dels ous i no podrà sortir a caçar; llavors és el mascle qui haurà d’aconseguir aliment per als dos.